Home

Bijzondere avond in het Ambacht met stichting Lotje
Afgelopen donderdag was er een bijzondere avond op Het Ambacht: Stichting Lotje bestaat 5 jaar en vroeg het Ambacht om dit te vieren in de prachtige kantine van het Ambacht. Meer op de website van Lotje

Sinds een aantal maanden werken Stichting Ambacht en Lotje samen. 
Stichting Lotje heeft tot doel om wijken van Den Haag te verbinden en doen dat door onder andere in buurthuizen en wijkcentra kasten te plaatsen met kleding voor kinderen die zich in een noodsituatie bevinden.
|

Prachtig initiatief wat inmiddels nu al 5 jaar bestaat. 
Stichting Het Ambacht maakt en schildert deze kasten ( voor kostprijs) en brengt deze weg naar de locatie.

Else Kodde  oprichtster en drijvende kracht achter Lotje wilde de vrijwilligers (inmiddels al 30 ) in het zonnetje zetten en dat is meer dan gelukt.
Nogmaals Else gefeliciteerd met je 5 jarig bestaan van Stichting Lotje en je werk hiervoor en op naar de 14e kast.

Dit is wat het Ambacht al bijna 4 jaar doet: samenwerking zoeken en is inmiddels al een begrip in de wijk en daarbuiten.
Het Ambacht gaat binnenkort met Stichting BBOZ Hagenaartjes schilderen wat weer een aanbesteding is van de gemeente Den Haag. 
Zo is er in de afgelopen jaren met hulp van  leerlingen en medewerkers en instanties iets heel moois neergezet : mensen die niet gelijk het bedrijfsleven in kunnen of nog even niet naar school kunnen, een opstap geven om dit wel te realiseren.

Ook al vraagt het bedrijfsleven met de opkomende economie om meer handen, er zullen in de samenleving altijd mensen zijn die dat niet gelijk kunnen en een steuntje in de rug nodig hebben.
Dit is ook wat het Ambacht wil blijven doen, voor nu en in de toekomst: mensen kansen geven.
  

Eerder verschenen nieuws

Bijzondere avond in het Ambacht met stichting Lotje

Schilderswijk bewonerstour bij het Ambacht

Diverse diensten gemeente Den Haag op bezoek bij stichting het Ambacht

Het Ambacht is een prachtig project,

Stichting Het Ambacht nu ook op Twitter te volgen

Daar doen we het tenslotte voor

De TIJD hersteld

Kunstwerk Jacob Catsstraat hoek Waterloostraat wordt in ere hersteld

Gericht op de wijk en haar bewoners

Laat het ons dan weten!

Sira Consulting steunt Stichting Trix

Oudere berichten

Berichten 2016

Berichten 2015-2014

 

Schilderswijk bewonerstour bij het Ambacht

Stichting het Ambacht had op 19-09-2017 de Schilderswijk bewonerstour weer op bezoek met deze keer een afvaardiging van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.


Bram Stoop, die projectleider Ike Ykema ook dit keer even verving vanwege een vakantie, had weer een mooie presentatie klaar liggen voor de bezoekers. 
De één na de andere anekdote volgde elkaar op, maar  na 30 minuten nam de leermeester Piet blonk het over voor een uitgebreide rondleiding  door het Ambacht. Het houtbewerking- en schilderlokaal maakte ook nu weer indruk. 
De leermeesters Dirk en Aad hadden het er maar druk mee. 
Jammer was dat de leermeester van het Schilderen Dennes er even niet was omdat deze op een klus bezig is in de stad met een groep jongeren. 
Ook dit soort activiteiten is intussen iets waar we trots op zijn en steeds meer voorkomt. 
Neemt niet weg dat we uitgebreid verteld hebben wat er op het Ambacht gebeurt.

Ook nu waren de mensen van het ministerie onder de indruk en werden er diverse vragen gesteld. 
Mensen overtuigen van het belang van dit soort kleinschalige inst
ellingen, zoals het Ambacht er één van is, was ook nu niet nodig.

 

 

Diverse diensten gemeente Den Haag op bezoek bij stichting het Ambacht

Op dinsdag 12 september werd het Ambacht weer vereerd met een bezoek en deze keer nam Schilderswijk bewonerstour diverse diensten van gemeente den Haag mee. Itai verzorgt de bewonerstour in de Schilderswijk en dat doet hij met veel passie. Bij het Ambacht neemt men deze bezoeken altijd serieus want er wordt veel gesproken over het Ambacht en het laten zien is toch altijd beter, zodat de mensen een echt beeld krijgen.

Dat houdt in dat bezoekers niet alleen het pand zien maar ook geïnformeerd worden over de werkwijze van het Ambacht welke een hechte samenwerking heeft met Stichting de Trix welke al langer een begrip in den lande is en vooral ook in Den Haag.

 

De mensen werden ook dit keer geïnformeerd door Bram Stoop die op verzoek van de projectleider van het Ambacht de presentatie verzorgde. Dit omdat de projectleider 2 weken vakantie heeft. Bram is oud kwartiermaker van het Ambacht en weet dus precies wat er gebeurt. In ieder geval heeft Bram in drie kwartier de mensen geïnformeerd wat de Projectleider Ike Ykema neer heeft gezet in de Schilderswijk met zijn team leermeesters. Een prachtige locatie waar jongeren van 16 t/m 26 kunnen timmeren en schilderen. Ook is er de mogelijkheid om het VCA te behalen. Dat is een veiligheidskwalificatie die nodig is om op een bouwproject te mogen werken. Men moet het Ambacht zien als een grote sociale vaardigheidtraining voor jongeren.

 


   

Dat ze vanuit het Ambacht ook veel de wijken van Den Haag in gaan om te klussen is inmiddels bekend. De Ambacht/Trix bus is inmiddels een bekende verschijning geworden in de wijken van Den Haag. De projectleider Ike Ykema heeft met zijn team inmiddels verschillende buurthuizen van een laagje verf laten voorzien en in een aantal hebben de jongeren een kompleet nieuwe inventaris gemaakt. Ook bij buurthuis de Mussen staat de bus regelmatig voor de deur. De afdeling schilderen is op dit moment een aantal kringloopwinkels aan het schilderen. De jongeren zitten dus niet alleen bij het Ambacht maar gaan echt aan de slag voor  hun toekomst. Kortom, ondanks dat een paar dingen nog niet lopen zoals ze moeten lopen  is het Ambacht een project waar we trots op kunnen zijn.

 

Tijdens de rondleiding hebben de mensen van OCW ook gesprekken gehad met aanwezige jongeren waarvan aantal statushouders die er ook waren. De grote verrassing was het schilderslokaal wat met de jongeren en het team van de projectleider is gemaakt en net af is. De mensen van de dienst OCW waren dan ook onder de indruk. De bevlogen presentatie in combinatie met uitleg van personeel en jongeren laat het, dat ook de dienst OCW weet en begrijpt wat de meerwaarde is van een organisatie als het Ambacht midden in Schilderswijk.

 

Ambacht is geen organisatie welke je binnen twee jaar top resultaten mee zal boeken maar wat wel gebeurd, is in ieder geval is dat het Ambacht een onderdeel van schilderwijk c.q de stad Den Haag is geworden. Vaak is vooruitgang niet in cijfers uit te drukken maar wordt het resultaat zichtbaar en daar is het Ambacht een goed voorbeeld van.

 

Het Ambacht is een organisatie die groot is en nog groter wordt in zijn kleinschaligheid en dat is wat de projectleider en zijn team bij het Ambacht en de Trix ook zo willen houden.

 

Volgend jaar zijn gemeenteraadsverkiezingen en wellicht gaan we nog aantal gemeenraadsfracties of toekomstige wethouders ontvangen want ook die vertellen we heel graag wat we doen, en ook niet onbelangrijk, wat we willen en wat er goed maar ook wat minder goed gaat en soms fout gaat. We gaan deze natuurlijk ook nog uitnodigen.  

 

Dit was in het kort wat tijdens de presentatie is verteld. Hebben we ook u nieuwsgierig gemaakt kom dan gerust langs, de contactgegevens staan op onze website.

 

Het Ambacht is een prachtig project

 

Vandaag was projectleider Bram Stoop  van Stichting de Trix bij stichting het Ambacht om een presentatie te houden. De projectleider van het Ambacht, Ike Ykema, geniet van een welverdiende vakantie, dus neemt Bram graag het stokje even over. Dit keer waren er twee wijkagenten en aantal officieren van justitie in opleiding die het Ambacht aandeden. Bram Stoop is ook regelmatig aanwezig bij het regionaal overleg transitie jeugdzorg wat regelmatig plaatsvindt in Haaglanden.

 

 

Vorige week was er ook een regionaal overleg transitie jeugdzorg en  ook daar bleek wederom dat er grote behoefte is aan organisaties die jongeren begeleiden welke onder een justitieel kader vallen of met een meervoudige problematiek te maken hebben. Voor jongeren die onder het justitieel kader vallen, zijn er nog geen vijf aanbieders in Haaglanden, wat al genoeg zegt. Dat deze ook nog midden in de Schilderswijk zit is daarbij een dubbel voordeel. We weten dat 35% van de jongeren die begeleid wonen of uit detentie komen, geen dagbesteding met als doel werk of school hebben. Dit is dan ook de groep waar men zich in heel Haaglanden grote zorgen over maakt.

 

Tijdens de presentatie kwam de vraag hoe de instroom dan verloopt en dat is een punt wat ook ons zorgen baart. Het is niet zo dat er geen jongeren zijn die het Ambacht kunnen vullen want dat is het probleem namelijk niet, die zijn er genoeg zo weet men. Toen het Ambacht in samenspraak met de gemeente Den Haag opgezet werd ging ook tegelijk de transitie jeugdzorg ter voorbereiding in werking. Vorig jaar is deze dan ingezet.

 

Vorige week tijdens de regionale bijeenkomst bleek ook dat er grote zorgen zijn over diverse partijen die gewoon niet samenwerken en elkaar ook (nog) niet weten te vinden. De gemeente Den Haag heeft trajecten ingekocht en vanuit diverse diensten moeten dan jongeren instromen zoals is afgesproken. Vanuit het Ambacht zijn er diverse presentaties, bezoeken en overleggen geweest. De laatste was met alle stakeholders van de diensten SZW, Leerlingzaken veiligheidshuis, welzijn en hulpverlenende organisaties. Daar was ook de vraag: hoe krijgen we de instroom op gang van de jongeren die er wel zijn, maar toch ook weer niet bij het Ambacht, althans te weinig

 

Nu blijkt dat men nog steeds van de daken roept dat er probleemjongeren zijn en we herinneren ons nog de wethouder die in december 2015 bij het Ambacht was, en die toen al aangaf dat hij het onbegrijpelijk vond, dat ondanks de bakken vol met namen, het Ambacht zo weinig instroom heeft.

 

In ieder geval is de transitie jeugdzorg ook in Haaglanden in gang gezet en gemeente Den Haag heeft hier een regie functie in. Op dit moment is men aantal projecten, zoals het Ambacht, tegen het licht aan het houden en hoe het staat met de resultaten. De resultaten kwamen ook nog tijdens de presentatie vanmiddag ter sprake. Wat ons zorgen baart is dat men nu beoordeeld naar de resultaten van het Ambacht. Voor ons is dat geen probleem maar kijkt men wel voldoende naar de organisaties die deze jongeren moeten leveren vanuit het oogpunt transitie jeugdzorg. Daar ligt namelijk het probleem. Het Ambacht is iets waar men in Den Haag en vooral de Schilderswijk trots op moet zijn. Waarbij vooral de focus gelegd dient te worden op diegenen die verantwoordelijk zijn voor de instroom en dat dus nalaten te doen.

 

We weten dat er gesprekken plaats gaan vinden met de gemeente Den Haag en hebben hier alle vertrouwen in want het zou natuurlijk echt zonde zijn van ons nieuwe schilderslokaal, en alle andere investeringen, dat die te niet worden gedaan.

 

 

De organisaties die jongeren niet doorverwijzen naar het Ambacht, waarvan sommigen zelfs van ons kantoorruimte hebben aangeboden gekregen, worden net klem verzocht: kom op met die jongeren, want ook jullie komen straks ter sprake wat ons betreft.
Al met al was het een geslaagde bijeenkomst en de bezoekers waren het over één ding eens: het Ambacht is een prachtig project. De komende tijd verwachten we ook nog bezoeken van een aantal politici en we zijn ervan overtuigd dat we ook hen nog meer kunnen overtuigen van de grote meerwaarde van dit prachtige project voor zowel de wijk Schilderswijk als de stad Den Haag als regiegemeente.


Stichting Het Ambacht nu ook op Twitter te volgenHet was een kwestie van tijd maar ook Stichting Het Ambacht is nu op Twitter te volgen.
We gaan hier wekelijks tweets op zetten over wat er zoal gebeurt bij Het Ambacht en soms daarbuiten. 
Wij en de jongeren maken elke week wat wel mee, wat we graag delen met u.
Ook de website van Stichting Het Ambacht proberen we up to date te houden. 
Wilt u graag langs komen bij Het Ambacht dan kan dat natuurlijk altijd. 
Op de website staan de contactgegevens en dan komt het helemaal goed. 
Heeft u als organisatie of gemeente nog jongeren waarvan u vindt dat deze een plek verdienen bij Het Ambacht, neem dan gerust contact met ons op.
We hebben geen wachtlijst.

Daar doen we het tenslotte voor
Op woensdag 17 mei was er een delegatie van Van Wijnen en een aantal van hun belangrijke relaties op bezoek bij Stichting het Ambacht. Dit betrof afgevaardigden van gemeenten, corporaties, beleggers en vastgoedadviseurs. Het betrof een bezoek in het kader van de bewonerstour als onderdeel van een relatiedag. Vanuit het Ambacht hebben we al diverse groepen ontvangen de afgelopen maanden in het kader van de bewonerstour. Een mooi initiatief dat zowel voor het Ambacht als voor de Schilderswijk een prima zaak is.Klik op foto voor vergrotingProjectleider van het Ambacht Ike Ykema geniet van een welverdiende vakantie, daarom heeft de collega projectleider van de Trix de gasten ontvangen. Stichting het Ambacht en Trix werken intensief samen dus dat kwam ook nu prima van pas. Een  groep van 17 gasten zijn door Bram Stoop uitgebreid geïnformeerd over  wat het Ambacht is en wat het Ambacht doet met jongeren uit Den Haag. Vooral het punt, het Ambacht als opstap naar werk of scholing was ook tijdens deze presentatie een belangrijk punt.

Op overtuigende wijze is uitgelegd  dat een voortraject bij Ambacht of Trix van groot belang is om de doorstroom naar werk of scholing goed te laten verlopen. Anno 2017 is het niet alleen zo dat jongeren hun kans moeten pakken maar ook dat wij als samenleving onze jongeren ook deze kans moeten bieden. Er waren een aantal vragen over, waar onze jongeren vandaan komen en wie deze jongeren doorverwijst naar het Ambacht. Ook waren de gasten zeer geïnteresseerd in de jongeren zelf waar men ook mee gesproken heeft. De leermeesters Dennes en Dirk zijn ook in gesprek gegaan met de gasten. 

Na bijna een uur verlieten de bezoekers het Ambacht en men gaf aan dat het een leerzame en verhelderende bijeenkomst was. Dat bleek ook uit de bedankmails en whatsapps die we later die dag kregen. In ieder geval zijn ook vandaag weer visitekaartjes uitgewisseld met ondernemers die aanwezig waren en krijgt het wellicht een vervolg in het belang van onze doelgroep.

Voor organisaties die ook met deze jongeren werken raden wij aan: geef de jongeren de kans die ze verdienen. Bent u nog niet bij het Ambacht geweest dan raden we u aan om afspraak te maken met projectleider Ike Ykema. Dan kunnen we bekijken hoe we elkaar aan kunnen vullen in het belang van de doelgroep. Daar doen we het tenslotte voor!

De TIJD hersteld

Op zaterdag 22 april is het kunstwerk de TIJD heronthuld. Dit werd gedaan door de Haagse oud wethouder Pierre Heijnen, Tim Timens (de direkteur van Stichting Het Ambacht) en de heer Asraf actief buurtbewoner.
Twee weken hebben de leerlingen van het Ambacht onder leiding van de leermeester Dennes en Aad het stalen beeld geschuurd en geschilderd.Gelukkig waren  de weergoden ons gunstig gezind, want het was wel koud maar droog.
Het staat er weer bij zoals het is opgeleverd in 1991.

Het beeld is ontstaan middels een ontwerpwedstrijd en is gewonnen door de 15 jarige scholier Ibrahim Giyim die het beeld "Maan, Zon en Wolken" noemde.
De beloning was het realiseren van dit beeld op de hoek Jacob Catsstraat en Waterloostraat.

Het beeld is niet van de gemeente en deze wilde ook niet voor de kosten opdraaien.

Marko Fehres van Buurt Aktief heeft het Ambacht benaderd of wij het als een mooi oefenproject wilden doen.

Graag zeiden wij : want Het Ambacht is er ook voor de wijk en voor onze leerlingen en dat willen we blijven doen.

Het Ambacht is en blijft op zoek naar dit soort opdrachten binnen de wijk, maar ook daar buiten, om de jongens het vak te leren kennen en om van dienst te zijn voor b.v. een bewoner of buurthuis .

Bedankt Marko om juist Het Ambacht deze klus te laten doen en ook de leerlingen die zo goed hun best hebben gedaan: Raymond,Ronald,Efrem ,Tesfaalem en Koen.

 


Kunstwerk Jacob Catsstraat hoek Waterloostraat wordt in ere hersteld

Aad en Ronald van Stichting Het Ambacht aan het werk

 

Vandaag zijn de werkzaamheden begonnen om het kunstwerk Zon, maan en wolken, weer in oude glorie te herstellen. 
Dit verweesde kunstwerk – dat al minstens 30 jaar in de Schilderwijk staat – was verveloos en nodig toe aan een opknapbeurt. 
De gemeente Den Haag was er niet mee bekend en wilde daarom het onderhoud niet verrichten. 
Buurtbewoners stellen het kunstwerk wel op prijs. 
De heer Asraf uit de Jacob Catsstraat 53 zegt: ‘Het is onze ‘praatpaal’, een ontmoetingsplek, we willen het niet kwijt!’ 
Marko Fehres van Bureau Buurtactief nam het initiatief en benaderde Stichting Het Ambacht, een leerwerkcentrum in de Van Ostadestraat, die er meteen een opleidingsproject in zagen. 
De komende twee weken wordt het kunstwerk geschuurd en in de originele kleuren geverfd.

Op zaterdag 22 april om 14.00 uur wordt het feestelijk (her-)onthuld. 
Met een kop muntthee en een koekje wordt gevierd dat het kunstwerk er dan weer pico bello bij staat en de jaren kan trotseren.


Meer info: 06 54697154

Persbericht Word document

  logosite Het Ambacht logo.jpg

 

 

 

Gericht op de wijk en haar bewoners

Het Ambacht is 50 weken in het jaar open en alleen gesloten tussen kerst en oud en nieuw. 
We doen  in de vakantie periodes ook mee met allerlei activiteiten. 
Dit betreft met name activiteiten die gericht zijn op de wijk en haar bewoners.

Klik op foto voor vergroting

Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen het buurthuis De Mussen en het Ambacht. 
De vraag van de Mussen om weer een activiteit met hun kinderen uit de wijk te doen in de vakantie periode, was voor ons vanzelfsprekend. Afgelopen week was het weer zover en kwamen de 30 kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar in 2 groepen, maandag en dinsdag naar het Ambacht met enkele begeleiders.

De Mussen had gevraagd of wij iets wilde bedenken met betrekking tot ijstijd want dat was het thema in de voorjaarsvakantie. 
De leermeesters hadden iets bedacht wat de kinderen konden maken: een houten plaat met daarop een sneeuwpop getimmerd wat ze daarna konden schilderen. Zo konden ze beide Ambachten die wij onze jongeren aanleren doen, timmeren met spijkers en schilderen.

Het resultaat mocht er zijn en de kinderen mochten aan het einde van de dag hun werkstukjes mee naar huis nemen en waren enorm trots op hun werkstuk .

Zo is het Ambacht bezig; onderdeel van de wijk : in het voorjaar gaan we een kunstwerk opknappen in de Jacob Catsstraat en staat de volgende activiteit in de mei vakantie met de Mussen al weer gepland. Dit zijn wijkgerichte zaken, maar het Ambacht is er voor alle jongeren en zijn de vakanties voor ons bijna gewoon maar in dit geval bijzonder om weer iets anders te ondernemen. 

 


Laat het ons dan weten!

Bij Stichting de Trix en het Ambacht maken we regelmatig mee dat jongeren positief uitstromen, daar gaat het tenslotte ook om. 
Iedere jongere die  uitstroomt naar werk of school is er tenslotte één. 
De bedoeling is dan ook dat er weer nieuwe jongeren instromen, dus we hebben plek bij de Trix en het Ambacht. 

Als jongeren uitstromen, dan gaat dit altijd in overleg met de diensten leerlingzaken (VSV) en/of sociale zaken (SZW). 
Bij de Trix gebeurt het ook dat jongeren via justitie instromen. 
Daarvoor geldt dat we, buiten reclassering en  justitie, dat we contact hebben met het veiligheidshuis (BSD) in Den Haag. 

Afgelopen week zijn er ook weer 2 jongeren uitgestroomd via de dienst SZW/VSV. 
Ze gaan naar school (Mondriaan college zie foto)en daarnaast werken. 
Ze hebben een contract van half jaar aangeboden gekregen, dus een betaalde baan. 
Na dat half jaar krijgen ze een contract van 24 maanden, dus deze 2 jongeren hebben de Trix gebruikt waar het voor is, als op stap naar werk of school in dit geval beiden.  
Eén van onze leermeesters van de Trix is mee geweest bij het verder afhandelen van het een en ander. 
Kortom bij de intake zitten we er strak in, maar bij de uitstroom gaan we ook tot het laatste moment mee.

 

Voor jongeren die instromen geldt, dat dit in goed overleg met gemeentelijke diensten gebeurt. 
De intakes worden gedaan in samenspraak met één van onze onze leermeesters bij de Trix en/of het Ambacht. 
Ook hulp of dienstverlenende organisaties kunnen jongeren aanmelden. 
Ze kunnen simpel de Trix of het Ambacht bellen of mailen en een aanmelding doen. 
Wij treden dan in contact met degene waarvan wij weten dat die er overgaat bij een van de gemeentelijke diensten zodat de intake snel plaats kan vinden als blijkt dat het inderdaad een jongere is die aan de voorwaarden voldoet.


Presentaties
Vanuit de Trix en het Ambacht geven we ook presentaties bij organisaties die wellicht jongeren kunnen leveren of daarover informatie willen. Zijn we nog niet bij u geweest? Neem dan contact met ons op zodat we een afspraak kunnen maken.

Afgelopen week zijn de projectleider van de Trix Bram Stoop en de projectleider van het Ambacht Ike Ykema weer op pad geweest. 
We zijn bij de dienst SZW aan de Binckhorstlaan  geweest en hebben afspraken gemaakt over de instroom bij het Ambacht en de Trix.  

Klik op foto voor vergroting

Dit was ook het geval toen we afgelopen donderdag bij woningcorporatie Haagwonen uitgenodigd waren. 
Hier waren ook de dienst SZW  een aantal sociaal ondernemers en organisaties zoals de Trix en het Ambacht aanwezig. 
Uit deze bijeenkomst zijn ook weer vervolgafspraken tot stand gekomen waar we elkaar aan gaan vullen,  in het belang van onze jongeren.  
De komende tijd gaan we verder met op diverse locaties presentaties houden. 
We houden de geïnteresseerden op de hoogte via onze nieuwsbrief op onze site.

Bent u als organisatie geïnteresseerd in een werkbezoek aan ons, of wilt u dat wij langs komen, laat het ons dan weten! 
Als u een afspraak wilt dan zal dat ook wat ons betreft op korte termijn gebeuren.

 

   

 

 

De Trix en het Ambacht wensen u een

 


 

 
Sira Consulting steunt Stichting Trix


Sira Consulting is een maatschappelijk betrokken organisatie en heeft voor 2017 besloten om vijf goede doelen actief te ondersteunen. 
De geselecteerde (inter)nationale en lokale goede doelen richten zich op het stimuleren van ondernemerschap, het bevorderen van de (lokale) economie en het naar werk begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Hier leest u meer over de geselecteerde goede doelen.